NOWE ALAANTKOWE BLW SPIS TREŚCI
NOWE AlaAntkowe BLW, Joanna Anger, Anna Piszczek.
Okładka twarda, 192 stron
Cena z okładki 39,90 zł. Wysyłka kurierem gratis!
SPIS TREŚCI
WSTĘP
ROZSZERZANIE DIETY
WYJAŚNIENIA TAGÓW
JAK CZYTAĆ KAŻDY PRZEPIS
ŚNIADANIA
Bananowe placuszki z nasionami chia
Domowe crunchy
Placki jogurtowe
Dyniowe pankejki
Pasta z ciecierzycy
Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Masło orzechowo-migdałowe
Domowy serek homogenizowany
Jaglanka na przeziębienie
Pasta marchewkowa
Serek topiony
Zimowa jaglanka
Komosa a la szarlotka
Omlet z awokado
Omlet orzechowy
Jajecznica z trzema serami
Włoski twarożek
Zupa śniadaniowa
Polędwica z piersi kurczaka
Ketchup
ZUPY
Bulion warzywny
Zupa krem z pora
Zupa czosnkowa
Krem koperkowy
Zupa wiosenna
Zupa krem z białych szparagów
Zupa kukurydziana
Zupa ze świeżych ogórków
Pupa batatowa z masłem orzechowym
Zupa krem z ciecierzycy
Zupa marchewkowa
Zupa ogórkowa z ryżem
Rosół na prażonych warzywach
Lane kluseczki do zupy
DRUGIE DANIA
Bananowe pierogi leniwe
Migdałowe naleśniki z sosem truskawkowym
Gryczane placki z twarogiem
Koperkowe kopytka
Bardzo warzywne placki
Pesto orzechowo-pietruszkowe
Makaron z sosem brokułowym
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy
Makaron z sosem z mleka kokosowego
Paprykowe pulpeciki w sosie orientalnym
Chrupiące burgery rybne
Delikatne kuleczki marchewkowe z dorszem
Łosoś z chlebową posypką
Chrupiące kotlety z kurczaka
Drobiowy gulasz z warzywami
Pieczone udka w miodzie i sezamie
Kurczak we włoskich smakach
Gotowane pulpeciki z kurczaka
Panierowany duszony schab
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem w mleku kokosowym
Gulasz tradycyjny
Pulpeciki z kuskusem w sosie z pomidorów
Sałatka z buraka pełna witamin
Surówka z jabłka i marchewki
Leczo z ciecierzycą
Klasyczny beszamel
Sos koperkowy
Sos śmietanowo-ziołowy
Sos pomidorowy
Sos słodko-kwaśny
DESERY I PODWIECZORKI
Aromatyczne ciasteczka jabłkowe
Biszkopciki waniliowe
Puszyste babeczki biszkoptowe
Minipączki serowe
Ciasta maślane
Kruche ciasteczka owsiane
Zimowe ciasteczka
Czekoladowe ciasteczka z komosy
Krakersy serowe
Muffinki kokosowo-amarantusowe
Muffinki jogurtowe
Babeczki z kaszy manny
Muffinki z nadzieniem sernikowym
Prosta tarta z kremem mascarpone i owocami
Zapiekany deser z czereśniami
Jaglany bananowiec
Tort malinowy
Batony kokosowe
Pełnoziarniste batoniki
Czekolada z bakaliami
Daktylowy pudding
Orzechowe naleśniki z twarogiem
Naleśniki z kaszy manny
Lody śmietankowo-malinowe
Sorbet truskawkowy
KOLACJE
Bananowy budyń z komosy
Jaglanka z prażonymi migdałami i miodem
Kokosowa kasza jaglana
Słodka komosa
Kasza jaglana z warzywami
Muffinki jaglane z imbirem
Bułki maślane z rodzynkami
Błyskawiczne pizzerki
Pasta drobiowo-gryczana
Pasta rybna z kiszonym ogórkiem
Wytrwane grzanki z awokado
Frytki z batatów
Zielony omlet
Gofry z cukinii
Gofry z kaszy manny
Szpinakowe gofry z kaszą gryczaną
Naleśniki szpinakowe
Placki twarogowe z kaszy manny
Ryż zapiekany w sosie z soczewicy i pomidorów
Zapiekanka ziemniaczana w sosie serowym
Makaron z sosem warzywnym
NAPOJE
Herbatka na przeziebienie
Rozgrzewająca herbata Rooibos
Domowe kakao
Mleko czekoladowe
Owocowe wody smakowe
Słodki koktajl z mango
Koktajl banaanowo-truskawkowy
Zielony koktajl
JADŁOSPIS
INDEX
O PORADNIKU
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim.
W tej drugiej polskiej książce kucharskiej BLW znajdziesz:
przepisy, na smaczne śniadania i kolacje, pożywne przekąski, nowe wersje tradycyjnych zup, pyszne i proste w przygotowaniu obiady, zdrowe napoje, sosy które urozmaicą wiele dań oraz przykładowe jadłospisy na różne okazje (np. na początek rozszerzania diety, czy na czas choroby), które ułatwią zaplanowanie posiłków na cały tydzień.
Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych w Polsce składników. Będzie zdrowo i smacznie!
Więcej niż BLW
BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.
Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Joanna Anger – na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali i Zuzi– i Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka – są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW. Ich pierwsza książka natychmiast stała się bestsellerem, stając się obowiązkową pozycją w kuchennych biblioteczkach wielu tysięcy polskich rodzin.