ALA'ANTKOWE BLW | SPIS TREŚCI
AlaAntkowe BLW, Joanna Anger, Anna Piszczek.
Okładka twarda, 208 stron, Wydanie I, 2015
Cena z okładki 39,90 zł. Cena na doidycup.pl 36 zł
Przy zakupie książki i kubeczka Doidy – wysyłka kurierem gratis!
SPIS TREŚCI
Witajcie
WSTĘP
Czym jest BLW
Po czym poznać, że dziecko jest gotowe do rozszerzania diety?
Niezbędnik techniczny
Pierwsze próby
Jak ułatwić dziecku pierwsze próby
Jak ułatwić sobie gotowanie? Subiektywny niezbędnik kuchenny
Czym zastąpić jajko
Czym doprawiać, by nie solić
Zdrowsze alternatywy dla cukru
Przydatne akcesoria kuchenne
CHCĘ TEGO SPRÓBOWAĆ
Kostki jaglane z musem gruszkowym
Warzywne kostki kukurydziane
Kostki zbożowe z dynią
Kulki jęczmienne z burakiem
Kulki ryżowe z brokułami i łososiem
Jaglane kuleczki
Żółte kulki z kaszy kuskus
Leczo
Warzywa duszone w mleku kokosowym
Sałatka z buraka i gruszki
Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym
Muszle nadziewane kremem warzywnym
Makaron z buraczanym pesto
Pasta z awokado
WSTAJEMY!
Pasta rybna a’la paprykarz
Domowe masło orzechowe
Twarożek migdałowo-bananowy
Twarożek ziołowy
Kanapkowy krem czekoladowy
Wędlina z indyka z suszonymi pomidorami
Szynka po włosku
Pasztet amarantusowo-warzywny
Jaglany pasztet mięsno-warzywny
Pyszny budyń jaglany
Zielony koktajl witaminowy
Sycący koktajl śniadaniowy
Błyskawiczny omlet z twarożkiem
Kakaowy omlet z bananem
Babeczki jajeczne z pomidorem i bazylią
Jajecznica z płatkami owsianymi
Tost jajeczny z sezamem
Puszyste pankejki z kaszki manny
Błyskawiczne naleśniki bananowe
Migdałowa kanapka z bananowym twarożkiem
Jogurt owocowy z ekspandowanymi zbożami
Waniliowy ryż z jabłkiem i rodzynkami
Płatki zbożowe z owocami
Słodka jaglanka z owocami
Bułki jaglane
Chrupiące dyniowe bułeczki
CHODŹMY NA SPACER
Puszyste biszkopciki z bakaliami
Batony musli
Ciasteczka sezamowe
Placuszki cynamonowo-jaglane
Czekoladowe naleśniki z twarogiem bananowym
Słodkie placki twarogowe
Placki pietruszkowe
Pralinki daktylowo-orzechowe
Krakersy ziołowe
Biszkopciki warzywne
Brokuły w cieście naleśnikowym
Muffinki warzywne
Muffinki o smaku pizzy
Włoskie placki drożdżowe (focaccia)
Minitortille
Buraczane muffinki
Placuszki marchewkowo-cukiniowe
Kukurydziane placki szpinakowe
PORA NA OBIAD
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa owocowa
Zupa pomidorowa z makaronem
Krem z zielonego groszku z grzankami
Krupnik z jaglanką
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik krem z botwinki
Kremowa zupa dyniowa
Pulpety z dorsza w sosie koperkowym
Pulpety indycze nadziewane warzywami
Kotleciki mielone z mozzarellą
Domowe pulpety amarantusowe
Placki łososiowe
Pieczone placki cukiniowe z koperkiem
Placki z kaszy jęczmiennej
Pomidorowe placki z bazylią
Placki jaglane z twarogiem i szpinakiem
Kukurydziane racuchy drożdżowe
Placki amarantusowe z borówkami
Placki buraczkowo-jabłkowe
Bardzo leniwe pierogi
Knedle z twarogiem truskawkowym
Pierogi leniwe ze szczypiorkiem
Szpinakowe kluski śląskie
Paluszki rybne
Oliwkowy łosoś
Łosoś w makowej panierce
Naleśniki kukurydziane z truskawkami
Naleśniki buraczane z musem z gruszki
Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Słodka surówka marchewkowa
Surówka z kiszonej kapusty
Buraczki zasmażane
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Penne w kremowym sosie szpinakowym
Świderki z pietruszkowym pesto
Makaron z sosem bolońskim
Frytki z selera z domowym ketchupem
Ryż zapiekany z dynią i bananami
Pizza ekspresowa
Domowa pizza z kurczakiem i ananasem
Warzywny omlet z kuskusem
CZY JEST COŚ SŁODKIEGO?
Puszyste ciasteczka jaglane z twarożkiem
Chrupiące ciastka marchewkowe
Jabłecznik jaglany
Kruche rogaliki
Najprostsze ciastka amarantusowe
Szybkie ciasteczka owsiane
Ryżowe ciasteczka z morelowym oczkiem
Ciastka z pestkami dyni o orzechami
Markizy kakaowe
Muffinki bananowe
Klasyczne muffinki z owocami
Muffinki dyniowo-amarantusowe
Kukurydziane muffinki jabłkowo-cukiniowe
Daktylowe szyszki zbożowe
Ciasto marchwiowo-orzechowe
Daktylowe ciasto orzechowe
Strucla drożdżowa z twarogiem
Murzynek z wiśniami
Budyń wanioliowo-bananowy
Domowy kisiel z owocami lata
Panna cotta z kaszki manny
MAMO, TATO, ŚWIĘTO!
Pierogi z kaszą gryczaną
Urodzinowy tort gruszkowy
Nuggesty z kurczaka
Paszteciki z kapustą
Pierniczki bożonarodzeniowe
Czekoladowe babeczki z kremem
Wigilijny kompot z suszonych owoców
Pyszne lody amarantusowo-kokosowe
Ryba po grecku
Serniczki bananowe
Jajka faszerowane
Świąteczna szynka gotowana
Zdrowa sałatka owocowa
Sałatka brokułowa
Świąteczny barszcz czerwony
Wielkanocna babka piaskowa
PRZEPISY PODSTAWOWE
Domowy jogurt naturalny
Sosy jogurtowe
Mleko owsiane
Mleko słonecznikowe
Kruche ciasteczka owsiane
Pasta jajeczno-słonecznikowa
Syrop daktylowy
Puree z dyni
Bulion warzywny
Kasza jaglana na gęsto
Kasza jaglana na sypko
Bardzo gęsta, klejąca kasza jaglana
Index
O PORADNIKU
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim.
W tej pierwszej polskiej książce kucharskiej BLW znajdziesz:
informacje na temat żywienia i bezpiecznego jedzenia małych dzieci;
przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom;
potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału;
pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę
pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru.
porady jak dzięki BLW zamienić rodzinne posiłki w przyjemne i ekscytujące wydarzenie, podczas gdy dzieci we własnym tempie będą rozwijać umiejętność samodzielnego jedzenia.
Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych w Polsce składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!
Więcej niż BLW
BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.
Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Joanna Anger – na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali – i Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka – są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014.