ALA'ANTKOWE BLW | SPIS TREŚCI

AlaAntkowe BLW, Joanna Anger, Anna Piszczek. 

Okładka twarda, 208 stron, Wydanie I, 2015

Cena z okładki 39,90 zł. Cena na doidycup.pl 36 zł

Przy zakupie książki i kubeczka Doidy – wysyłka kurierem gratis!


SPIS TREŚCI

Witajcie


WSTĘP

Czym jest BLW

Po czym poznać, że dziecko jest gotowe do rozszerzania diety?

Niezbędnik techniczny

Pierwsze próby

Jak ułatwić dziecku pierwsze próby

Jak ułatwić sobie gotowanie? Subiektywny niezbędnik kuchenny

Czym zastąpić jajko

Czym doprawiać, by nie solić

Zdrowsze alternatywy dla cukru

Przydatne akcesoria kuchenne


CHCĘ TEGO SPRÓBOWAĆ

Kostki jaglane z musem gruszkowym

Warzywne kostki kukurydziane

Kostki zbożowe z dynią

Kulki jęczmienne z burakiem

Kulki ryżowe z brokułami i łososiem

Jaglane kuleczki

Żółte kulki z kaszy kuskus

Leczo

Warzywa duszone w mleku kokosowym

Sałatka z buraka i gruszki

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

Muszle nadziewane kremem warzywnym

Makaron z buraczanym pesto

Pasta z awokado


WSTAJEMY!

Pasta rybna a’la paprykarz

Domowe masło orzechowe

Twarożek migdałowo-bananowy

Twarożek ziołowy

Kanapkowy krem czekoladowy

Wędlina z indyka z suszonymi pomidorami

Szynka po włosku

Pasztet amarantusowo-warzywny

Jaglany pasztet mięsno-warzywny

Pyszny budyń jaglany

Zielony koktajl witaminowy

Sycący koktajl śniadaniowy

Błyskawiczny omlet z twarożkiem

Kakaowy omlet z bananem

Babeczki jajeczne z pomidorem i bazylią

Jajecznica z płatkami owsianymi

Tost jajeczny z sezamem

Puszyste pankejki z kaszki manny

Błyskawiczne naleśniki bananowe

Migdałowa kanapka z bananowym twarożkiem

Jogurt owocowy z ekspandowanymi zbożami

Waniliowy ryż z jabłkiem i rodzynkami

Płatki zbożowe z owocami

Słodka jaglanka z owocami

Bułki jaglane

Chrupiące dyniowe bułeczki


CHODŹMY NA SPACER

Puszyste biszkopciki z bakaliami

Batony musli

Ciasteczka sezamowe

Placuszki cynamonowo-jaglane

Czekoladowe naleśniki z twarogiem bananowym

Słodkie placki twarogowe

Placki pietruszkowe

Pralinki daktylowo-orzechowe

Krakersy ziołowe

Biszkopciki warzywne

Brokuły w cieście naleśnikowym

Muffinki warzywne

Muffinki o smaku pizzy

Włoskie placki drożdżowe (focaccia)

Minitortille

Buraczane muffinki

Placuszki marchewkowo-cukiniowe

Kukurydziane placki szpinakowe


PORA NA OBIAD

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa owocowa

Zupa pomidorowa z makaronem

Krem z zielonego groszku z grzankami

Krupnik z jaglanką

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik krem z botwinki

Kremowa zupa dyniowa

Pulpety z dorsza w sosie koperkowym

Pulpety indycze nadziewane warzywami

Kotleciki mielone z mozzarellą

Domowe pulpety amarantusowe

Placki łososiowe

Pieczone placki cukiniowe z koperkiem

Placki z kaszy jęczmiennej

Pomidorowe placki z bazylią

Placki jaglane z twarogiem i szpinakiem

Kukurydziane racuchy drożdżowe

Placki amarantusowe z borówkami

Placki buraczkowo-jabłkowe

Bardzo leniwe pierogi

Knedle z twarogiem truskawkowym

Pierogi leniwe ze szczypiorkiem

Szpinakowe kluski śląskie

Paluszki rybne

Oliwkowy łosoś

Łosoś w makowej panierce

Naleśniki kukurydziane z truskawkami

Naleśniki buraczane z musem z gruszki

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Słodka surówka marchewkowa

Surówka z kiszonej kapusty

Buraczki zasmażane

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Penne w kremowym sosie szpinakowym

Świderki z pietruszkowym pesto

Makaron z sosem bolońskim

Frytki z selera z domowym ketchupem

Ryż zapiekany z dynią i bananami

Pizza ekspresowa

Domowa pizza z kurczakiem i ananasem

Warzywny omlet z kuskusem


CZY JEST COŚ SŁODKIEGO?

Puszyste ciasteczka jaglane z twarożkiem

Chrupiące ciastka marchewkowe

Jabłecznik jaglany

Kruche rogaliki

Najprostsze ciastka amarantusowe

Szybkie ciasteczka owsiane

Ryżowe ciasteczka z morelowym oczkiem

Ciastka z pestkami dyni o orzechami

Markizy kakaowe

Muffinki bananowe

Klasyczne muffinki z owocami

Muffinki dyniowo-amarantusowe

Kukurydziane muffinki jabłkowo-cukiniowe

Daktylowe szyszki zbożowe

Ciasto marchwiowo-orzechowe

Daktylowe ciasto orzechowe

Strucla drożdżowa z twarogiem

Murzynek z wiśniami

Budyń wanioliowo-bananowy

Domowy kisiel z owocami lata

Panna cotta z kaszki manny


MAMO, TATO, ŚWIĘTO!

Pierogi z kaszą gryczaną

Urodzinowy tort gruszkowy

Nuggesty z kurczaka

Paszteciki z kapustą

Pierniczki bożonarodzeniowe

Czekoladowe babeczki z kremem

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Pyszne lody amarantusowo-kokosowe

Ryba po grecku

Serniczki bananowe

Jajka faszerowane

Świąteczna szynka gotowana

Zdrowa sałatka owocowa

Sałatka brokułowa

Świąteczny barszcz czerwony

Wielkanocna babka piaskowa


PRZEPISY PODSTAWOWE

Domowy jogurt naturalny

Sosy jogurtowe

Mleko owsiane

Mleko słonecznikowe

Kruche ciasteczka owsiane

Pasta jajeczno-słonecznikowa

Syrop daktylowy

Puree z dyni

Bulion warzywny

Kasza jaglana na gęsto

Kasza jaglana na sypko

Bardzo gęsta, klejąca kasza jaglana

Index


O PORADNIKU

Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim.

W tej pierwszej polskiej książce kucharskiej BLW znajdziesz:

informacje na temat żywienia i bezpiecznego jedzenia małych dzieci;

przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom;

potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału;

pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę

pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru.

porady jak dzięki BLW zamienić rodzinne posiłki w przyjemne i ekscytujące wydarzenie, podczas gdy dzieci we własnym tempie będą rozwijać umiejętność samodzielnego jedzenia.

Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych w Polsce składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!


Więcej niż BLW

BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.

Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.

Joanna Anger – na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali –  i Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka – są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014.